Den Jydske Blæst

"Hør Vinden sukke, hør Vinden tude, med Munden lagt til din Kammerdør. En gammel Ve gaar igen derude og kalder ensom og mørk, som før. Og du er hjemme, paa Jyllands Steppe, med Lavlands-Sige, af Vind bevæget, og fjernt en Mølle paa Himlen præget, og Suk i Siv og i Lyngens Tæppe”, sådan lyder første vers af Johannes V. Jensens digt “Den Jydske Blæst.”

I vores performance “Den Jydske Blæst” hylder vi den jydske blæst, vestkysten (vores hjemstavn) og undersøger dens lyd og bevægelse i landskabet.

Vi performer ved 11 udvalgte sømærker, hvor vi reciterer Johannes V. Jensens digt “Den Jydske Blæst”, mens vi mens vi performer med vinden, spiller på percussions og med objekter fra landskabet som sten, grus, sand, græs osv. og danser sammen med vinden.

I alt laver vi 11 performances - én ved hvert sømærke, herunder i Skagen, Løkken, Blokhus, Vigsø, Thorup, Bjerghuse, Vedersø Klit, Årgab, Kærgård, Ringebjerge, Sønderho.

I dag er sømærkerne fredet. De troner arkitektonisk smukt i landskabet, men bliver ikke længere brugt til at navigere efter. Sømærkerne anses som del af dansk kulturarv og som et kulturhistorisk og arkitektonisk betydningsfuldt element i det vestjyske kystlandskab.

Den Jyske blæst gjorde ikke forskel ligegyldigt om man var barn af vietnamesiske flygtninge, var tilflytter der prøvede at passe ind i den særlige vestjydske mentalitet eller var født der. Vi kan alle genkalde den særlige følelse af salt, sand og vind.

// fireandtwirlymist.dk // Kontakt: Mikkel Feierskov: twirlymikkel@gmail.com // Linh Le: linhle3005@gmail.com //